Veicot starptautiskos sūtījumus, neiztrūkstoša sastāvdaļa ir muitas formalitātes. Attīstot mazo biznesu, sākumposmā tas bieži vien liekas sarežģīts un grūti izprotams process.

Veicot starptautiskos sūtījumus, neiztrūkstoša sastāvdaļa ir muitas formalitātes. Attīstot mazo biznesu, sākumposmā tas bieži vien liekas sarežģīts un grūti izprotams process.

Šajā rokasgrāmatā ir atrodama noderīga informācija par dokumentāciju, kas Jums ir nepieciešama, lai jūsu sūtījums nonāktu galamērķī bez aizkavēšanās. Sāciet plānot sava biznesa attīstību ārvalstīs jau tagad!

Zemāk atradīsiet sarakstu ar visbiežāk prasītajiem dokumentiem eksporta sūtījumiem.

Komerciālais rēķins

Komerciālais rēķins darbojas kā muitas deklarācija precēm, kas tiek sūtītas starptautiski.Tajā tiek ietverta sekojoša informācija par sūtījumu:

  • Detalizēts satura apraksts;
  • Izcelsmes valsts;
  • Preču harmonizētās sistēmas kods(-i);
  • Preces vērtība.

Šī informācija palīdz muitas iestādēm aprēķināt maksājamos nodokļus un nodevas. Komerciālajā rēķinā būs norādīti sūtījuma incoterms, kas brīdina iestādes, no kurām privātām vai juridiskām personām ir jāiekasē šie maksājumi.Piemēram, Delivered Duty Paid (DDP) nozīmē, ka pārdevējs uzņemas atbildību par visiem ievedmuitas nodokļiem un nodevām, kas jāmaksā, kad sūtījums ienāk saņēmējvalstī.

Komerciālais rēķins ir juridiska nepieciešamība prasība starptautiskajā tirdzniecībā, tā paredz, ka produktu vērtība ir jādeklarē precīzi, lai tiktu korekti piemēroti muitas tiesību akti. Turklāt tas darbojas kā pārdošanas līgums starp pārdevēju (nosūtītāju) un pircēju (saņēmēju).

Preču pavadzīme

Tas ir juridisks dokuments, ko pārvadātājs (piemēram, DHL) izsniedz kravas nosūtītājam, tajā ir norādīti saskaņotie pārvadāšanas noteikumi un nosacījumi, piemēram, galamērķis un pārkraušanas instrukcijas. Šis dokuments kalpo arī kā sūtījuma apliecinājums - tajā ir nosūtītāja un pārvadātāja pārstāvja paraksti, un piegādes brīdī to paraksta saņēmējs. Dokumentam jābūt pievienotam sūtījumam, lai izvairītos no zādzības mēģinājumiem.

Avio pārvadājumu pavadzīme

Avio pārvadājumu pavadzīme ir sūtījuma "pase", kurā muitas iestādes nepieciešamības gadījumā var atrast svarīgu informāciju, kas ietver:

  • Informāciju par nosūtītāju (juridiskas/privātpersonas vārds vai nosaukums), adresi, tālruņa numuru un e-pasta adresi;
  • saņēmēja nosaukums, adrese un tālruņa numurs;
  • sūtījuma satura apraksts, tostarp, svars, izmēri un vērtība.
  • Ja sūtījums ir paredzēts preču pārdošanai, sūtītājam var pieprasīt norādīt sūtītāja/saņēmēja nodokļu maksātāja numuru.
  • Norāde, vai sūtījums ir "Duties & Taxes Paid", kas nozīmē, ka visas izmaksas par sūtījumu sedz sūtītājs, vai "Duties & Taxes Unpaid", kad visas galamērķa valstī radušās nodevas un nodokļus sedz saņēmējs.

Pavadzīmei parasti pievieno komerciālo rēķinu, kas kalpo kā apliecinājums preču vērtībai, kas ir deklarēta pavadzīmē. Ja vērtības nesakrīt, sūtījumu var aizturēt muitā. Pavadzīmi piestiprina sūtījuma ārpusē, lai ikvienam, kas ar to rīkojas, būtu viegli pieejama informācija. Pavadzīmēs ir norādīts sūtījuma izsekošanas ID, kas nozīmē, ka sūtījumu var monitorēt reāllaikā.

Izcelsmes sertifikāts

Kā liecina nosaukums, izcelsmes sertifikāts apliecina sūtījuma valsts piederību un izcelsmi muitas iestādēm. Tajā ir norādīts, kur preces ir ražotas, piemēram, "Ražots Ķīnā". Izcelsmes sertifikātu savam produktam var pieprasīt vietējā tirdzniecības palātā, kas to apzīmogo un apstiprina (ja preces ir pārbaudāmas).

Ir divu veidu izcelsmes sertifikāti:

  • Preferenciālais izcelsmes sertifikāts - tas norāda muitai, ka starp nosūtītāja valsti un galamērķa valsti ir noslēgts brīvās tirdzniecības nolīgums un tādējādi precēm var piemērot samazinātus nodokļus un nodevas;
  • nepreferenciāls izcelsmes sertifikāts - tas norāda, ka precēm nav tiesību uz samazinātiem nodokļiem, jo nav noslēgti tirdzniecības nolīgumi.

Eksporta un importa licences

Katra valsts ir noteikusi preces, kuras drīkst ievest ierobežotā daudzumā. Dažkārt tas tiek darīts, lai aizsargātu vietējo rūpniecību no ārvalstu konkurences, vai arī drošības apsvērumu dēļ, piemēram, lai uzraudzītu bīstamu ķīmisko vielu un zāļu importu un eksportu.

Uzņēmumiem, kas vēlas importēt un eksportēt šādas preces ir nepieciešams iegūt īpašas izcelsmes un galamērķa valstu licences. Katrai valstij būs atsevišķas prasības un noteikumi, importētājam ir jānodrošina licence katram sūtījumam atsevišķi.

Eksporta iepakojuma saraksts

Šajā dokumentā ir uzskaitītas visas sūtījumā esošās preces. Tajā ir iekļauta svarīga informācija, piemēram, kopējais iepakojumu skaits, to tilpums, svars un apraksts. Ne visas valstis pieprasa eksporta iepakojuma sarakstu, taču tā ir laba prakse, lai atvieglotu importa/eksporta procesu visām ar sūtījumu saistītajām pusēm. Piemēram, pārvadātājs to izmanto, lai noteiktu kravas pārvadāšanas izmaksas, savukārt saņēmējs to var izmantot, lai veiktu produktu uzskaiti pēc saņemšanas.

Lai nodrošinātu atbilstību, informācijai eksporta iepakojumu sarakstā jāsakrīt ar informāciju, kas norādīta komercrēķinā un aviopārvadājumu pavadzīmē. Tas jāpievieno iepakojuma ārpusei, bet iekšpusē jāpievieno tā kopija.

Apdrošināšanas sertifikāts

Reizēm pārvadāšanas laikā mēdz rasties sūtījuma bojājumi, tāpēc vienmēr iesakām klientiem izvēlēties sūtījuma apdrošināšanas pakalpojumu. Apdrošināšanas sertifikāts ir apdrošināšanas seguma apliecinājums gadījumā, ja sūtījums tiek pazaudēts vai bojāts. Tas aizsargā Jūsu biznesu un sniedz pircējam pārliecību, ka viņam tiks atlīdzināts par visām precēm, kuras nav aizstājamas.